Valepalmikkomyssykkä Novita Alpaca Woolista

Valepalmikko on minun lempipalmikkoni, nopsa tehdä ja kauniskin eli ihan perfect! Toisekseen valepalmikkopipon toteutus on odottanut toteuttamistaan aivan liian kauan, joten päätin hoitaa sen nyt pois, varsinkin, kun varastossa on vielä Novita Alpaca Wool -lankaa, johon olen aikalailla tykästynyt.

Pipo valmistui nopeasti ja 8-vuotias Poikanen kuvasi myssykän aika hienosti minun pallossani:) Kirjoitin tähän summittaisen ohjeenkin, josko siitä jollekin apua tai vinkkiä omiin neulomuksiin olisi. Minun pallonympärys on jotain 56 cm.

Malli: Oma ja omaan palloon
Lanka: Novita Alpaca Wool, 010
Puikot: Puiset 4
Langankulutus: 66 g
Valmiin pipon korkeus: n. 22.5 cm
Mallineule:

Luo 120 silmukkaa.
Neulo mallineuletta 12x (pipon korkeus n. 17 cm).
Aloita kavennukset:
- Neulo joka toisen nurjan raidan kaksi nurjaa silmukkaa nurin yhteen.
- Neulo 2 krs.
- Neulo taas nurjan raidan silmukat nurin yhteen (ne, jotka vielä neulomatta yhteen).
- Neulo 2 krs.
- Tee mallineuleen mukainen kavennuskerros.
- Jätä mallineuleen mukainen langankiertokerros tekemättä eli neulo nyt vain 2 kerrosta kuten silmukat ovat, oikeita ja nurjia silmukoita.
- Neulo jokaisessa oikeassa raidassa 2 oikein yhteen.
- Neulo 2 krs.
- Neulo koko kerroksen ajan 2 oikein yhteen.
- Neulo 1 krs.
- Neulo koko kerroksen ajan 2 oikein yhteen.
- Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi.
- Päättele langanpäät ja laita myssykkä päähän.
Toivottavasti olin raapustanut kavennukset nyt vihkooni suurinpiirtein niin kuin ne tein...

Palmikkoa ja pitsiä alpakkapipossa

Kokeilin neuloa Novitan uusinta alpakkalankaa myssykän muotoon ja melko mukava neulomuskokemus oli heti sen jälkeen, kun älysin vaihtaa metalliset puikot puisiin. Luikas metallipuikko ja melko liukas lanka eivät toimineet ollenkaan yhdessä.

Mutta ennen kuin pääsin neulomaan, piti minun selata melkoinen kasa vanhoja käsityölehtiä, sillä muistin nähteeni jossain lehdessä kivan pipon ohjeen, mutten muistanut mikä lehti ja milloin tarkalleen ottaen ilmestynyt. Löytyihän se kuitenkin ja siinä samalla muutama muukin kiva ohje pisti silmään.

Ohjeen lanka Toikan Bremont Lilou (90% laama, 10% polyamidi, 50 g = 100 m, 20 s ja 28 krs = 10 cm) on siis vaihdettu Novita Alpaca Wooliin (50% alpakka, 50% villa, 50 g = 100 m, 18 s ja 26 krs = 10 cm). Pikkasen muokkasin ohjetta: Tein piposta 8 krs matalamman ja neuloin koko ajan puikoilla 4, kun ohjeessa neuvottiin neulomaan aluksi 3 1/2 puikoilla ja vasta pitsineulososuudesta alkaen puikoilla 4.

Malli: Moda 10/2014 malli nro 39
Lanka: Novita Alpaca Wool, 603
Puikot: Puiset 4
Langankulutus: 72 g
Tähän kuuluisi neuloa ohjeen mukaan myös rannekkeet, mutta en nyt heti niistä innostunut, ehkä myöhemmin.

Vauvan soma pitsineuleinen myssykkä

Miten tätä vauvan pitsineulemyssykkää osasikin olla niin mukava tehdä? Johtuiko se siitä, että tässä oli riittävästi tapahtumia, ei mitään puuduttavaa samantoistoneuletta? Ensin neulottiin kymmenkunta senttiä pitsineulosta, sitten edestakaisin ja samalla kavennettiin, ommeltiin pieni takasauma, sitten poimittiin silmukoita ja neulottiin nauhakuja. Lopuksi vielä virkattiin etureunaan kiinteillä silmukoilla ja pylväillä koristusta. Myssykkä valmistui nopeasti kuin itsekseen. No, onhan se niin pienikin.
Hedwig tuli tosi iloiseksi, kun pääsi sovittamaan myssyä. Hedwigiä iloisemmaksi tuli vain Hedwigin omistaja, joka oli aivan haltioissaan. Hedwig halusi heti käydä antamassa pusun Pörrille masuun ja siitä se muiskaus kulkeutui paidan ja masunahkan ja pienenpienen(?) rasvakerroksen ym. kautta Pörrille.

Hedwigin pallonympärys on 36 cm eli vastasyntyneen kokoa, myssy on kuitenkin tehty 3-6 kk:n ikäiselle vauvalle, joten myssy on siis vähän isohko Hedwigille.
Jostain syystä tästä myssystä tulee mieleen Pieni talo preerialla. Olisikohan järkeä katsella kaikki jaksot, tässähän olisi vielä ikäänkuin aikaa ennen kuin Pörri syntyy? Ja mistäköhän nuo sitten saisi?

Ai, niitä olikin noin paljon. No, ehkä ei. Pitää katsella Netflixistä vaan ruotsalaisia rikossarjoja, saa Pörrikin vähän kielikylpyä ja huutaa varmaan heti ensisanoikseen mamma! No, kunhan ei huutelisi rumia ruotsiksi, ruotsalaiset kirosanat on meidän kotikatsomo omaksunut kutakuinkin helposti. On me muutakin opittu ja palauteltu mieliin, sillä kesä ja syksy on mennyt sujuvasti Johan Falkin, Sillan, Wallanderin ym. parissa. Varsinkin Elmeri toistelee ääneen lausahduksia ikäänkuin ne tulisivat hänelle aivan uutena, eivät kaukaisina muistoina ruotsin tunneilta. Mikä pistää minut pohtimaan, huiteliko opit toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Meillä oli kumminkin sellainen tehotätiope, joka aloitti tuntinsa aina sanomalla: Tyst nu!

Malli: Tästä KLIK LINKISTÄ 0802 Mix Barn (kannen kuvassa kiharatukkainen tyttö nojailee mekko päällä keinuhevoseen) ja sieltä nr 7 Babysett.
Koko: 3-6 kk
Lanka: SandnesGarn Lanett 1015
Puikot: 2 1/2
Langankulutus: 24 g

Pörrin pitsineuleiset sukat ja lapaset

Jatkoa aikaisemmin neulomaani vauvan settiin: pitsiset sukat ja lapaset. Vauvan setissä oli ohje myös sukille, mutta ne olivat mallia perus ja minä halusin sekä sukkiin, että lapasiin samantapaista kuviota kuin tunikaankin, joten tein töppöset ja tumput omasta päästä käyttäen muuten samaa pitsineulosta, mutta nurjien silmukoiden määrä pitsikuvion välillä kolmen silmukan sijasta kaksi.
Sukan koko arviolta 6 kk. Varren pituus 8 cm, jalkaterän pituus 11 cm.
Pikaohje sukkiin:
Luo 40 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 8 cm. Eli mallineule 8 kertaa + yhdeksännen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo kantalappu 20 silmukalla, sileää 16 krs (kantalapun korkeus vajaa 4 cm).
Käännä kantalappu jaolla 6 - 8 - 6.
Nosta kantalapun reunoista 9 + 9 silmukkaa.
Jatka jalkapöydän 20 silmukalla mallineuletta, muilla puikoilla sileää. Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs kunnes näillä puikoilla taas 10 + 10 silmukkaa eli työssä yhteensä 40 silmukkaa.
Kun jalkaterän pituus on n. 8.5 cm ja olet neulonut mallineuletta varren suusta laskien 13 kertaa + 14. kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää), aloita kärkikavennukset.
Neulo sileää ja neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs. Kun puikoilla on 6 silmukkaa, tee kavennukset joka krs. Kun puikoilla on 2 silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Mallineule:











Lapasten koko arviolta 6 kk. Varren pituus reilu 5 cm, kämmenosan pituus reilu 6 cm, koko pituus 11.5 cm. Kämmenosan leveys 6 cm.
Pikaohje lapasiin:
Luo 35 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 5 cm. Eli mallineule 5 kertaa + kuudennen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo sileää 20 krs. Silmukat neljällä puikolla 9 - 9 - 9 - 8.
Aloita kärkikavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 oikein yhteen joka kerros, kunnes jäljellä 2 silmukkaa per puikko. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Malli: Oma, koska aikaisemmin neulomassani vauvan setissä ei ollut ohjetta lapasille ja sukat mallia perus, halusin kuitenkin pitsiset. 
Koko: Arvioisin, että n. 6 kk
Lanka: SandnesGarn Lanett 5042
Puikot: KnitPro symfonie 2 1/2
Langankulutus: Sukat 27 g, lapaset 16 g

Puhemiehen kinnas

Kun näin Puhemiehen kinttaat kirjassa Sukupolvien silmukat, tiesin heti, että nämä minun täytyy joskus neuloskella, kinttaat olivat niin raikkaan yksinkertaisen kauniit. Ja kun kurkistin oikein syvälle Nalle-lankalaatikkoon, löytyi sieltä vieläpä oikeat väritkin, joten ei muutako puikot heilumaan.

Nämä ovat miesten kinttaat, mutta ohjeen silmukkamäärä 60 & puikot 2 1/2 pistivät epäilyttämään, että ohje on tehty pienikätiselle miehelle, sellaiselle, joka heiluttelee ennemmin huuliaan ja kynällä sievästi kirjoittelee kuin tarttuu kirveeseen ja halkoo sylillisen puita niin että lastut lentelee. Niimpä neuloin kinttaat puikoilla 2.75, jotta ne olisivat Oikealle Miehelle sopivat. Minulla on pitkään odotellut käyttöään KnitPro Symfonien puiset vain 15 cm pitkät puikot ja pääsin nyt kokeilemaan niitä. Ihan huiput puikot, luistivat ihanasti ja puikon pituudessa kaikki yli 15 cm on aivan turhaa! Hommasin samantien myös muita kokoja, tämän parempiin en ole koskaan ennen törmännyt!

Olisin mielelläni kuvannut kinttaat miehen kädessä, mutta kädet lähtivät työreissulle Lontooseen ja kotonaolevien pikkumiesten kädet eivät ole kasvaneet vielä miehen mittaan. Ei ole myöskään näkynyt putkimiestä tai nokipoikaa ja en kehtaa mennä naapuriin käsiä lainaamaan, joten pitää tyytyä kuvaamaan kinttaat ilman käsiä. Mies kerkesi sovittaa toisen kinttaan ennen matkaansa ja hyvin sopi.

Malli: Puhemiehen kinnas (ohje Pirkko Leinonen) kirjasta Sukupolvien silmukat. Ravelry: http://www.ravelry.com/patterns/library/puhemiehen-kinnas
Lanka: Novita Nalle tummanharmaa, oranssi, valkoinen ja vihreä
Puikot: KnitPro Symfonie 2.75
Langankulutus: Yhteensä 89 g
Mietiskelin jonkin hetken, käännänkö ei-symmetriset kuviot toiseen lapaseen peilikuviksi, mutta tein kuitenkin ihan ohjeen mukaisesti.
Valmiin lapasen leveys 10.5 cm, pituus 30 cm, varren suu->peukku 15 cm, peukku->kärki 15 cm, peukun leveys 4 cm, peukun pituus 8 cm.

Kirsikkapuiset polvisukat

Olen jemmannut kahta Novita Nalle Kukkaketo Kirsikkapuu -kerääni ja en melkein raaskinut käyttää niitä ollenkaan, sillä raidoittuvia Nalle-lankoja ei Novita ole valmistanut enää vuosiin. Se taas on tosi harmi, sillä noilla langoilla oli paljon ystäviä. Ja silloin kun Novita valmisti vielä Marjametsää ja Luontopolkua ja Kukkaketoa, niin en raukka huono ymmärtänyt jemmata niitä riittävästi talteen. Tai jemmasin minä niitä sinisävyisiä yms., mutta en tyttövärisiä. Kaksi Kirsikkapuu-kerääni olen ostanut "käytettyinä" kirpputorilta.
Mutta nyt korkkasin molemmat kerät ja neuloin niistä itselleni polvisukat. En ole ennen tehnyt polvisukkia Nalle-langasta, joten aloitussilmukkamäärä oli ensin vähän hakusessa. Katsoin jostain Novitan polvisukkamallista vinkkiä, mutta siellä mainittu 72 silmukkaa teki villasukista aivan liian leveät minun jalkoihin. Purin ja neuloin sukat siis 64 silmukalla ja pohjekavennusten jälkeen jäi jäljelle 44 silmukkaa, mikä kaiken järjen mukaan olisi pitänyt olla liian vähän minulle (käytän tuota määrää paksummassa 7-veikassa), mutta niin vain tuli sopivat sukat minulle.
Ja kerrankin tuli sukista myös kärjen osalta samanlaiset, värit menivät yksiin.

Malli: Oma polvisukka omaan jalkaan
Lanka: Novita Nalle Kukkaketo Kirsikkapuu 805
Puikot: Puiset 3
Langankulutus: 104 g
Lankaa jäi vielä niin paljon jäljelle, että voin tehdä siitä pikkutyttösellekin <3 joskus sukat tai lapaset.


Vauvan A-linjainen pitsinen tunika

A-linjainen tunika valmistui housujen kaveriksi. Vähän kiukulla pistelin kaarrokkeen ja viimeistelyt menemään, valmista piti tulla vaikka sitten väkisten, sillä koko työ alkoi maistua puulta ja muita mielenkiintoisia neulomuksia odottelee toteuttamistaan.

Löysin mallin netistä, ilmaisohje norjaksi. Norjaa en tosiaankaan sujuvasti puhu enkä ymmärrä, mutta jotain oli jäänyt päähän koulun ruotsin tunneilta ja google-kääntäjän, arvailun, laskimen ja aiemman neulomiskokemuksen ansiosta selvitin ohjeen ja luullakseni onnistuin tekemään paidan melkolailla ohjeen mukaisesti.

Mallineule on helppoa pitsineuletta, olen tehnyt tällä aikaisemmin pipon.
Siinä ei siis mitään haasteellista, mutta puikot kylläkin alkoivat ryppyilemään minulle ihan urakalla: peräti kolmet pyöröpuikot räpsähtivät rikki, mikä on erittäin poikkeuksellista. Ensimmäisellä kerralla pääsi pari rumaa sanaa, sillä kun pyöröpuikosta lähtee pää irti kesken neuleen, niin se tietää melkoista silmukoiden poimimista ja ei auttanut muu kuin lähteä ostamaan uudet puikot, että saattoi jatkaa neulomista. Elmeri tokaisi, että eikös niitä kannata ostaa kerralla useammat ja niin teinkin, ostin kahdet uudet. Mutta en ehtinyt neuloa kuin kerroksen tai kaksi, kun uusikin puikko hajosi ja ärräpäiden ja ketutuksen määrä oli sanoinkuvaamaton. Kolmannet puikot onneksi hajosivat jo niitä kotelosta otettaessa, joten ei tarvinnut taas kalastella karanneita silmukoita. Lopulta neuloin siis kaarroketta 9:llä sukkapuikolla, mikä oli varsin hidasta ja koko ajan piti varoa, etteivät puikot sojota ja töki vauvamassuun. Lähetin vialliset puikot Novitalle, kaippa sieltä jonkinlainen korvaus aikanaan tulee.
Malli: Tästä KLIK LINKISTÄ 0802 Mix Barn (kannen kuvassa kiharatukkainen tyttö nojailee mekko päällä keinuhevoseen) ja sieltä nr 7 Babysett.
Lanka: SandnesGarn Lanett 1015
Puikot: 2 1/2
Langankulutus: 153 g
Tarkoitus on tehdä tähän vielä myssy, lapaset ja sukat, mutta tässä välissä tarttee tehdä jotain muuta, että pysyy mielenkiinto yllä.

Heinä-elokuun kirjahankintoja

Painelin eräänä heinäkuisena päivänä paikalliseen kirjastoon ja tyhjensin neulomushyllystä kaikki yhtäänkään kiinnostavannäköiset kirjat. Tutustuin kotosalla niihin kaikessa rauhassa ja päätin hankkia niistä parhaimmat omakseni, osan löysin käytettynä ja osan jouduin ostamaan uutena.
Nämä kaksi perusteosta ovat oivallinen lisä kirjahyllyyni ja tulevat varmuudella olemaan kovassa käytössä! Neulemallit-kirjaa jouduin jo vähän metsästämään, mutta kun olin jo luopunut toivosta kirjan suhteen, tuotiin käytetty kirja silmieni eteen ja ostin sen kiireesti pois. 150 Scandinavian Knitting Designs taas sisältää paljon kivoja kirjoneulemalleja.
Hommasin samassa hötäkässä myös nämä kolme kirjaa: Folk socks pitää sisällään niin paljon kivoja sukkia (ainakin 6), etten tiedä, miten ja milloin ehdin ne kaikki väkertää. Kun siihen lisätään vielä Neulekirjan puolenkymmentä kiinnostavaa mallia, niin olen pahemmassa kuin pulassa. Viimeinen niitti on Fearless fair isle knitting, jonka kannen hupparin haluaisin ehdottomasti toteuttaa pitkähihaisena, mutta erivärisenä, mistä aikaa???



Elokuussa ajelin mökille ja siinä matkan varrella on poistokirjakauppa, jossa pitää aina pistäytyä katsastamassa käsityökirjat. Matkaan tarttuivat nämä kaksi kirjaa ja varsinkin Sukupolvien silmukat on ollut kiihkeän selailun kohteena ja ainakin kymmenkunta mallia huutelee sielläkin päästä puikoille. Aivan mahtava teos!


Viimeisimmät hankinnat (ja viimeisimmiksi jääköön myös vähäksi aikaa) ovat Puikkomaisterin sukkakirja ja Vakker Strikk. Puikkomaisterin sukkia katsastelen vielä vähän sillä silmällä, voisinko toteuttaa ne erivärisinä ja tuosta kirjasta ei onneksi ole ainakaan vielä pyrkimässä puikoilleni kuin yksi tai kaksi mallia. Mutta Vakker Strikk on taas aivan toista maata täynnänsä toinen toistaan ihastuttavampeja malleja ja kirjan kuvat ovat niin kauniisti otettuja, että kirjaa on ilo selata. Tämän kirjan haluan näyttää myös valokuvausta harrastavalle Elmerille! Kirjan kauniiden neuleiden toteuttaminen ottaa aikaa, mutta jospa vuosien saatossa saisin toteutettua kirjan ajattomia neuleita, mitään pikatöitä nämä eivät ole!


Eli on sanomattakin selvää, etteivät ideat tule loppumaan, kun kirjat tarjoavat valmiita malleja ja siihen lisätään vielä ne väkerrykset, joita oma pää laittaa kädet tekemään. Kysymys kuuluu vain, että mitä ensiksi..?

Vihtaranta KAL - 1/14 Mökkitie