Siirry pääsisältöön

Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta

Facebookissa on otsikonmukainen ryhmä, joka neuloo sotiemme veteraaneille villasukat Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tarkoitus on siis neuloa ns. juhlavuosisukkamallilla aivan kaikille veteraaneille villasukat eli n. 22 000 paria. Minä sain tänään ensimmäisen parini valmiiksi ja kuvatuksi ukkospilvien ja jyrinän saattelemana. Omat sukkani taisivat olla nro 918, joten 22 000 pariin on vielä matkaa. Mutta onneksi tässä on vielä aikaa neuloa, sillä sukkien jakaminen alkaa ensi vuoden alussa ja jatkuu aina vuoden 2017 itsenäisyyspäivään asti.
Mutta neulojia kaivattaisiin lisää, joten jos asia tuntuu omalla kohdalla tärkeälle, niin tervetuloa ryhmään! Meitä on nyt 1368, joten mukaan todellakin mahtuu, olipa aikomus neuloa sitten vain yksi pari tai useampia :) Sukkamalli, lankavaihtoehdot ym. info löytyy FB-ryhmästä.
Ryhmään voi liittyä, vaikka ei osaisi neuloa tai siihen ei löydy aikaa, sillä ryhmän sisällä voi tehdä myös lankalahjoituksia niille neulojille, joilla on taasen aikaa ja taitoa, muttei mahdollisuutta ostaa lankoja. Minulla on tavoitteena neuloa itse muutama pari ja sen lisäksi tehdä lankalahjoituksia muille.
Sukkia voi neuloa myös, vaikkei olisi Facebookissa. Mutta silloin pitää olla ryhmän sisältä yhteyshenkilö, joka ohjeistaa neulomisen kannalta oleelliset asiat ja kerää valmiit sukat.
Itse haluan olla tässä mukana, koska tämä alkaa olla viimeinen tilaisuus meille kertoa veteraaneille, kuinka kiitollisia olemme heille kaikesta siitä, mitä aikoinaan tekivät. Ja parhaiten osaan sen kertoa villasukan avulla.

Malli: Juhlavuosisukkamalli, ohje Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta -FB-ryhmässä
Lanka: Novita 7 veljestä, värit 048, 011 ja 124
Puikot: 3 1/2
Koko: 42
Langankulutus: 108 g

Kommentit

 1. Tämä on niin hyvä juttu! Itse en vielä ole kerinnyt tähän osallistumaan, mutta toivon, että kaikki sukat valmistuvat ja että neuloja riittää ja kaikki veteraanit saisivat sukat. Aion käydä tuolla sivustolla ja mietin miten oman osani tähän juttuun kannan. T. Tupsu


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä me toivomme. Kyllä minä uskon, että syksyn mittaan tulee neulojiakin lisää, kun moni kaivaa puikot komeron perukoilta esiin. Sitä nopeammin saisimme sukat neulottua, mitä enemmän neulojia. Mukava, että osallistut :)

   Poista
 2. Ohjetta kaipailee kutojapoppoo joka ei naamakirjaan halua. Mistä ohjetta voi muuten saada? Lahjoitamme ne suoraan veteraaneille hoitokotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kiinnostuksesta :) Mukaan voi toki tulla kutojapoppoo, vaikkei ole naamakirjassa, mutta teillä pitää silloin olla FB-ryhmän sisältä joku yhteyshenkilö, joka toimii teidän ja FB-ryhmän välisenä linkkinä eli hän mm. ohjeistaa sukkien teon, kerää teiltä valmiit sukat sekä kutojien nimet, ilmoittaa määrät ja koot sukkalaskuriin sekä lähettää aikanaan valmiit sukat eteenpäin jaettavaksi sukkien jakotilaisuuksissa. Eli tässä ei tehdä sukkia suoraan oman alueen veteraaneille, vaan valmiit sukat voivat päätyä lämmittämään aivan toisaalla asuvan veteraanin jalkoja :)

   Poista
  2. Ja vielä lisäyksenä, että jos teitä kiinnostaa tehdä "ed.mainituin ehdoin" sukkia, mutta teillä ei ole tiedossa ketään henkilöä, joka kuuluisi tähän FB-ryhmään, niin voit ottaa minuun yhteyttä tämän sivun vasemmalla puolella olevan yhteydenottolomakkeen avulla. Voin kysellä FB-ryhmässä, olisiko siellä joku samalla paikkakunnalla asuva henkilö, joka alkaisi teidän yhteyshenkilöksenne.

   Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Ohje on saatavilla vain FB-ryhmässä tai siihen kuuluvan henkilön jakamana :)

   Poista
 3. Mitenkähän on tarkoitus markkinoida nuo sukat? Miten aiotte saada sukat perille? Sukan mallia kritisoin voimakkaasti. Se on "syylinkimallinen" ja aivan liian lyhyt varsi veteraaneille. Lisäksi, on olemassa varsinainen veteraanisukan mallikin. Miksi ei sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän mahdat tarkoittaa markkinoinnilla? Sukat ovat lahja veteraanille, ei lahjaa tarvitse markkinoida :) Sukat tulevat pääsemään perille ja niiden jakelu on mietitty ryhmän yp:n toimesta. Sukan mallista taasen voi olla, ja jokainen onkin omaa mieltä. Mutta esim. varsi on tarkoituksella lyhyt, jotta sen voisi pukea helpommin jalkaan. En tiedä varsinaisesta veteraanisukan mallista, minkälainen se on ja kuka sen on suunnitellut?

   Poista
 4. Voi harmi. Neuloisin mielelläni veteraaneille sukkia, mutta onpa homma tehty hankalaksi.
  En halua liittyä naamakirjaan.
  Olen juuri neulonut kolme paria v 2017 syntyville lapsille sinivalkoisia sukkia. Lisää tulee pikku sukkia, mielellän tekisin isompia välillä.
  Veteraani sukan mallissa (kuvassa) varsi on aivan liian lyhyt. Puolta pitempi saisi olla. Lämmittää nilkkoja ja pysyy paremmin jalassa. Anjuli Vantaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt kuvia vuonna 2017 syntyneiden lasten sukista, kaikenlaisia sinivalkoisia pikkuruisia sukkia, niitä on ilo katsella.
   Tähän veteraanisukan malliin ei voi vaikuttaa, se on kuvanmukainen, joten jos tähän keräykseen lähtee mukaan, niin tällä mallilla mennään :)

   Poista
 5. Ikävä että sukkaohje ei ole kaikkien saatavilla.
  En liity facabookiin sukkaohjeen vuoksi.
  Eikö joku teistä käsityöblogin pitäjistä voisi julkaista ohjetta blogissaan?

  VastaaPoista
 6. Ongelma on se, että ohjetta ei saa julkaista missään, koska juhlavuosisukat halutaan jakaa ainoastaan veteraaneille erityisissä sukkien jakotilaisuuksissa ja sukkiin halutaan sisällyttää tämä tietynlainen erityisyys ja juhlavuus: vain veteraaneille. Olen pahoillani, mutta en voi sitä siten julkaista. Facebookiin kuulumattomat neulojat ovat myös tervetulleita neulomaan, mutta heillä täytyy olla FB-ryhmään kuuluva yhteyshenkilö, joka jakaa tietoa ja kerää sukat yms.

  VastaaPoista
 7. On sitten unohdettava koko homma !

  VastaaPoista
 8. Ei suinkaan tarvitse hanskojaan naulaan heittää. Minäkään en kuulu facebookiin, mutta YLE.n jutussa oli linkki josta voi pyytää ohjeen ja muut tarvittavat tiedot: villasukat.100vuotta@gmail.com
  Tämä hanke on niin hieno juttu, että on ihan kunnia olla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta ja kiitos lisäyksestä. Tuonne vain postia tai rohkeasti kyselemään FB-ryhmään kuuluvaa henkilöä yhteyshenkilöksesi :)

   Poista
 9. Tyttäreni lähetti sukkaohjeet nallelle ja seiska veikalle. Sähköpostin sain auki mutta ohjeen tulostus ei onnistunut, Poikani kävi sunnuntaina ja kokeili myös tulostusta, mutta ei. Hän siirsi ohjeet uuteen kansioon mutta eipä onnistunut sielläkään.
  Minä suuresti ihmettelen tällaista höynäytystä ja sitten ohjeet ei toimi. Osaisin kyllä kuvasta laskeskella silmukoita ja kierroksia, MUTTA Tykkäisin kyllä tällaiseen julkiseen pyyntöön löytyvän ohjeetkin. Niin ja jos tämä tempaus oli suunnattu naamakirjaan saada porukkaa lisää, pieleen meni. Meillä on neulekahvilassa monen laista yleishyödyllistä neulomista/virkkaamista ja jokaisella meillä on myös kotona käsitöitä. Nyt alkaa olla aika myös joulukortti savotan alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullut, että muilla olisi ollut moisia printtausongelmia ja ainakin itse olen saanut ohjeen printteristä ihan kivuttomasti ulos. Ryhmän ohjeita ja sääntöjä en ole itse laatinut, mutta niitä noudatan ihan yksinkertaisesti kunnioituksesta veteraaneja kohtaan, heillehän sukat meidän käsiemme kautta tulevat. Osallistutaan mieluummin hyvillä mielin kuin otsa kurtussa ja toivon, että jokaiselle löytyy oma tapansa osallistua tai tehdä hyväntekeväisyyttä, jos tämä ei tunnu oikealta. Meillä on vapaus valita.

   Poista
 10. Ruma malli, lienee jonkun aloittelijan tekemä. Ohjeessakin kuulema virheitä. Onneksi se on suljetussa ryhmässä, ei tarvi osallistua ja voi kutoa ihan oikeanlaiset ja hyvät villasukat ja viedä itse tuntemilleen veteraaneille ja sotainvalideille. Aivan liian lyhyt varsi, kuten monet ovat sanoneet jo aiemmin. Onneksi ei ole ohje saatavissa, sillä se ei todellakaan ole kaunis. Sorry vaan! :) Lienee Novitan mainoskampanja, jos lankakin on määrätty etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ryhmässä on jo melkein 7000 neulojaa ja tämän lisäksi paljon muita, FB:iin kuulumattomia neulojia. Joukossa on paljon innokkaita neulojia, sukkamäärä kasvaa vauhdilla ja veteraanit tulevat saamaan lämmöllä neulotut sukat.
   Muitakin Suomi 100 -hankkeita on, esimerkkejä linkin takana, jos ei tämä tunnu omalta: http://suomifinland100.fi/neuloosi-iski-suomalaisiin/ Ja voihan sitä tosiaan tehdä hyvää ihan itsekseenkin.
   Mietin vaan, että saako joku todella hyvää mieltä siitä, että arvostelee toisten tempausta, miksei ennemmin anneta itse kenenkin tehdä mitä haluaa, Suomi on vapaa maa, kiitos veteraanien :)

   Poista
  2. Ja muistiko kukaan kysyä veteraaneilta, millaiset sukat HE haluaisivat??? Olisi tullut parempi malli, jos joku olisi älynnyt kysyä heiltä. :)

   Poista
 11. Erittäin hieno idea ja kampanja muistaa sotiemme veteraaneja. Kritiikki: Jonkun faceliftiä tällaisella naamatauluun laitetulla suljetulla ryhmällä toteutetaan. Villa-allergikot on unohdettu kokonaan. 83-vuotiaana kuollut Pikkulotta ja veteraani äitini oli erittäin allerginen villassa olevalle lanoliinille!! Miten Pikkulotat ja muut sotiemme sankarit, joita ei ole lueteltu sukkien vastaanottajissa? Esimerkiksi eräät erityisryhmät, joita ovat mm. karjankuljetukseen, ilmavalvontaan jne. osallistuneet tuolloin lapset ja nuoret, jotka ovat mm.oikeutettuja Valtiokonttorin myöntämään erityisryhmien kuntoutukseen. Tässä projektissa on lähdetty hieman "soitellen sotaan". Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty sanonta pitää edelleen paikkansa. On todella noloa monien ahkerien sukankutojien puolesta, että heillä pitää olla facebook-ryhmään kuuluva "holhooja", jonka välityksellä ko. henkilöiden sallitaan osallistua veteraanisukkia kutomaan. Noloa. Ja kuten aiemmin on jo todettu, sukan malli on nuorten ihmisten malli varren lyhyyden vuoksi. Mutta tietysti parempi lyhytvartinenkin sukka kuin ei mitään, mutta kampanja avoimeksi! No facelift to anyone!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin alunperin samaa mieltä kanssasi, että kampanjan olisi kuulunut olla avoin ja puolsin ohjeen jakelua ja keräyspisteitä kirjastoihin. Tuolloin kaikkien haluavien olisi ollut helpompi osallistua. Mutta sukan ohjetta ei haluta vapaasti jakaa, koska juuri tällaiset sukat halutaan antaa vain veteraaneille.
   Ihailen tällä hetkellä suunnattomasti vauvasukkakeräystä, johon saa neuloa sinivalkoisia sukkia oman maun mukaan. Päiväunissani veteraanisukissakin olisi ollut samanlaiset säännöt, eikä myöskään langanvalmistajaan liittyvää rajoitusta, ja sukkia olisi alettu kerätä saman tien. Ehkä minäkin olisin silloin intoutunut tekemään useamman kuin kaksi paria. Mutta ryhmän perustaja laatii säännöt ja niillä mennään. Komealta nuo sukat näyttävät, kun niitä on iso rivi. Ja tärkeintä tässä on se, että veteraaneja muistetaan :)

   Poista
  2. Lisäyksenä vielä, että tavoite on jo reilusti yli puolenvälin, joten hyvä tästä tulee :)

   Poista
 12. Tänään on täyttynyt tavoite 18 000 sukkaparista veteraaneille! Jo valmistuneet sukat voi vielä ilmoittaa ja toimittaa keräyspisteisiin, mutta ei aloiteta enää uusia :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tervetulleita!

Viikon luetuimmat

Lapaset kahdella värillä ja intialaisella peukalolla

Olettehan kuulleet sanonnan: "Sopii kuin hanska käteen"? Se on oikeastaan syntynyt näistä lapasista.. Tein jo aikaisemmin tänä vuonna yhden version näistä lapasista (helpot kirjoneulelapaset intialaisella peukalolla) ja niistä jäi sen verran hampaankoloon kaihertamaan, että päätin tehdä vielä toisen parin, siistimmän (vaan jotenkin näistä kuitenkin tuli vähän erilaiset)... ja ottaa samalla myös kuvia, jos joku muukin haluaa kokeilla intialaisen peukun neulomista. Itse opiskelin tämän peukalon Novitan 2014 lapaslehdestä.
Lanka: Nalle Luontopolku Joki/811 ja Nalle tummanruskea/673
Langankulutus: 63 g
Puikot: Nro 3
--------
Ohjeentynkää lapasiin:
Luo 48 silmukkaa
Neulo 1 krs oikein ruskealla. Jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s jokaiselle.
Neulo yksi silmukka oikein vuorotellen molemmilla väreillä.
- Vasen lapanen: aloita jokainen puikko ruskealla.
- Oikea lapanen: aloita jokainen puikko sinisellä.
Muista pitää langat koko ajan samassa järjestyksessä. Minulla sinisävyinen l…

Pörrin pitsineuleiset sukat ja lapaset

Jatkoa aikaisemmin neulomaani vauvan settiin: pitsiset sukat ja lapaset. Vauvan setissä oli ohje myös sukille, mutta ne olivat mallia perus ja minä halusin sekä sukkiin, että lapasiin samantapaista kuviota kuin tunikaankin, joten tein töppöset ja tumput omasta päästä käyttäen muuten samaa pitsineulosta, mutta nurjien silmukoiden määrä pitsikuvion välillä kolmen silmukan sijasta kaksi.
Sukan koko arviolta 6 kk. Varren pituus 8 cm, jalkaterän pituus 11 cm.
Pikaohje sukkiin:
Luo 40 silmukkaa.
Neulo 1 krs oikein.
Neulo mallineuletta, kunnes varren pituus on n. 8 cm. Eli mallineule 8 kertaa + yhdeksännen kerran kolme ensimmäistä kerrosta (ei reikäkerrosta enää).
Neulo kantalappu 20 silmukalla, sileää 16 krs (kantalapun korkeus vajaa 4 cm).
Käännä kantalappu jaolla 6 - 8 - 6.
Nosta kantalapun reunoista 9 + 9 silmukkaa.
Jatka jalkapöydän 20 silmukalla mallineuletta, muilla puikoilla sileää. Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa ylivetokavennus joka 2. krs kunnes näillä …

Lämpimät Alpaca-lapaset eivät jätä ranteitakaan kylmiksi

Sillä näissä lapasissa on reilu ranteen mitta, liki kainaloon saakka! No, ehkä ei ihan...
Oikeastaan vähempikin riittäisi pitämään ranteet lämpiminä, en ymmärrä, miksi olen tehnyt näin pitkän ranteen ja sitäpaitsi nämä ovat jo kolmannet samantyyppiset lapaset ja asia valkeni minulle vasta nyt... ??!
Näissä lapasissa on 10 ruutua ennen peukalon aukkoa, 7 tai 8 riittäisi vallan mainiosti.

Ja mitkä fiilikset: Kolmannet lapaset piti tehdä, että onnistui loihtimaan omiin käsiin sopivat. Nyt tämä malli laitetaan hautumaan ja otetaan ehkä lähempänä joulua uudestaan työn alle. 
---------- Ohje: Koot: S  -  M (kuvassa)  -  L Lapasen leveys cm: S 8 -  M 9  -  L 10 Lanka: Tarvitset kahta väriä Drops Alpaca -lankaa, kuvan lapasissa kuninkaansininen 6890 ja helmiäisharmaa 9020. Ja koska lapaset neulotaan 2-kertaisella langalla, niin tarvitset 2 kerää molempia värejä. Langankulutus: yhteensä 99 g (M) Sukkapuikot: 3 1/2
Vasen lapanen: Luo sinisellä 40  -  44  -  48 silmukkaa 1. kerros: Neulo ai…

Iso ja pieni ruusutarha

Älkää ihmiset menkö Adlibrikseen "vain katselemaan" lankoja tai kirjoja, se on kukkarolle vaarallista! Ainakin kaikille neuloosista kärsiville. Jotain minäkin siellä kertaalleen vain katselin ja kohta oli ostoskorissa kaikenlaista lankaa kokeiltavaksi, kuin myös Adlibris Socki -lankaa. Langasta on aivan ihania väriä ja kun hintakin on vain 2,90 € / 100 g, niin ei ole mikään ihme, että tällä hetkellä kaikki värit (yhtä lukuunottamatta) ovat kaupassa loppu. Erittäin ymmärrettävää, koska Adlibris Socki -lankaa voi neuloa kuten veikkaa ja tuntuu samalta, mutta on järkyttävän paljon halvempaa ja tasalaatuisempaa. Minä tein itselleni ja pian yksivuotiaalle polvarit. Nukkumatti jo huuteli Pörriä mukaansa, joten nopeasti räpsäistiin kuvat sukista, että Äitee saa blokkailla sillä välin, kun pienimmäinen latautuu pinnasängyssään.
Tein ensin sukat itselleni. Minulla oli kaksi kerää lankaa, joten neuloin molemmat sukat omilta keriltään ja ajatus oli tehdä samanlaiset. Toinen kerä ei …

Kaulaliina Elmerille

Tajusin viikko sitten, että Isäinpäivään on vain viikko aikaa ja Elmerille aikomani kaulaliina oli vain 25 cm pitkä. Luulin, että minulla olisi ollut vielä kaksi viikkoa aikaa kilkutella kaulaliina valmiiksi. Tuon tiedon jälkeen seurasi laskutoimitus siitä, kuinka pitkä pätkä pitää illassa kutoa, että kaulaliina valmistuu... En pidä sanasta "pitää" tämän harrastuksen yhteydessä, tätähän tulisi tehdä omaksi ilokseen, aina, kun on aikaa. Mutta tässä tapauksessa kaulaliinalle ei annettu muuta mahdollisuutta kuin valmistua ja tämä tapahtui hetki sitten, kun päättelin viimeisenkin langanpätkän.
Onneksi omalle rakkaalle Isukilleni valmistui pipo aikoinaan ilman hoppua<3


Patenttineuleisen kaulaliinan neulominen heti patenttineuleisen ponchon jälkeen ei tuntunut kovin riemastuttavalta..! Mutta onneksi patenttineule oli kaulaliinassa joutuisampi ja helpompi tehdä, koska puikot ohuemmat, lanka paksumpaa ja ei tarvinnut huolehtia kuin yhdestä langasta puikolle. Eli siinä mielessä k…

Heijastinpipot matkalla pakettiin

Vihreä aikaisemmin neulomani heijastipipo sai tupsun ja turkoosin pipon kaverikseen. Olin jo käärimässä näitä pakettiin, kun muistin, että pitäähän nämä punnita nyt tupsun lisäyksen jälkeen.
Vihreälle tuli painoksi 128 g ja turkoosille 125 g. Lisään vuoren vasta sitten, kun näen, kelpuuttaako kohderyhmä näitä päitään koristamaan:)


Lanka: Red Heart Reflective, vihreä/08699 ja harmaa/08429 ja turkoosi/08884 ja harmaa/08429
Puikot: pyöröt ja sukkapuikot nro 5
Langankulutus: vihreäsävyinen pipo 128 g ja turkoosisävyinen pipo 125 g

Pipot on tehty alle kirjoitetulla reseptillä, sopii ainakin omaan päähän, jonka oletan olevan keskikokoinen pallo:D

Luo pyöröpuikoille harmaalla 76 silmukkaa (jatkossa harmaa=H ja vihreä=V)
Neulo 10 krs 1 oikein 1 nurin -joustinta
Neulo 1 krs H:lla oikein
Neulo:
5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V - 3 krs H - 5 krs V
Siirrä silmukat sukkapuikoille, 19 silmukkaa per puikko
Neulo seuraavat 3 krs H:lla ja samalla kaventaen:
Neulo 18. ja 19. silmukka o…

Helpot kirjoneulelapaset intialaisella peukalolla

Oli pitkästä aikaa lapanen ja kirjoneule puikoilla (ja viipyi siellä myös melko pitkään..)
Lanka Novita Nalle Taika/ sininen ja Wool/ musta.

Tumma väri tuo hienosti värit esiin, näin mummu neuvoi minulle aikoinaan ja todentotta, sininen lanka ei näytä kerällä miltään, mutta kun sille ottaa mustan kaveriksi, niin johan alkaa tulla sävyihin syvyyttä! Mummukin tapasi tehdä kirjoneulelapasia samantapaisesti, kahdella värillä, mutta mahtoi neuloa aina jonkun pätkän jälkeen yhden kerroksen yhdellä värillä vai vaihtoiko välillä värien paikkaa..?

48 silmukalla neulottu lapanen on juuri sopiva käteeni, ei pyöri eikä hyöri. Ja ensimmäistä kertaa ikinä tein intialaisen peukalon ja tästä eteenpäin ei muunlaisia tarvitse tehdä, sillä lapanen istuu todella hyvin käteen! Tämä peukalokiila ohjaa peukalon oikeaan asentoon. Varsin kätevää, jos sattuu olemaan peukalo keskellä kämmentä...

En ole ihan tyytyväinen työn jälkeen, langat vaeltelivat edestakaisin, mutta lapasta oli muuten mukava neuloa…

Toukkapussi

Meidän perheemme kasvaa lokakuussa yhdellä muksulla, joten päätin neuloa iltatähtöselle lämpimän toukkapussin, jossa tulokkaan on mukava tuhista niin sängyssään kuin räntäsateessakin (kun minä pusken vaunuja loskassa ja kiroan Suomen talven syvimpään koloseen...)
Kuvassa pussukka on puettuna (tällä hetkellä) pienimmän poikasen unikaverin, Hedwigin, päälle. Toivottavasti meidän jälkikasvumme muistuttaa kuitenkin enemmän ihmistä kuin pöllöä.
En ommellut toukkapussin helmaa umpeen, vaan virkkasin siihen ketjusilmukkakujan nauhalle. Ajattelin, että toukkapussin päällepukeminen on helpompaa, mikäli helmakin on avoin. Ja pitäähän sitä jostain päästä vähän kutittelemaan pieniä helmivarpaita.
Langaksi valitsin pehmoisen 100 % villalangan, joka ei kutita. Lanka on myös konepestävää. Ja koska emme vielä tiedä, onko tulokas tyttö vai poika, valitsin värit, jotka käyvät molemmille. Isoveljet odottavat kylläkin tulevaksi poikaa.
Lanka: Drops Merino Extra Fine, vaaleanharmaa 05 & vaaleankelta…

Palmikkoa ja pitsiä alpakkapipossa

Kokeilin neuloa Novitan uusinta alpakkalankaa myssykän muotoon ja melko mukava neulomuskokemus oli heti sen jälkeen, kun älysin vaihtaa metalliset puikot puisiin. Luikas metallipuikko ja melko liukas lanka eivät toimineet ollenkaan yhdessä.

Mutta ennen kuin pääsin neulomaan, piti minun selata melkoinen kasa vanhoja käsityölehtiä, sillä muistin nähteeni jossain lehdessä kivan pipon ohjeen, mutten muistanut mikä lehti ja milloin tarkalleen ottaen ilmestynyt. Löytyihän se kuitenkin ja siinä samalla muutama muukin kiva ohje pisti silmään.

Ohjeen lanka Toikan Bremont Lilou (90% laama, 10% polyamidi, 50 g = 100 m, 20 s ja 28 krs = 10 cm) on siis vaihdettu Novita Alpaca Wooliin (50% alpakka, 50% villa, 50 g = 100 m, 18 s ja 26 krs = 10 cm). Pikkasen muokkasin ohjetta: Tein piposta 8 krs matalamman ja neuloin koko ajan puikoilla 4, kun ohjeessa neuvottiin neulomaan aluksi 3 1/2 puikoilla ja vasta pitsineulososuudesta alkaen puikoilla 4.

Malli: Moda 10/2014 malli nro 39
Lanka: Novita Alpaca …

Kissalapaset Drops Alpacasta (Cat mittens by Jorid Linvik)

Ihastuttavat kissalapaset ovat nyt vapautuneet puikoilta! Ja näitä oli todella mukava tikutella!


Malli: Cat mittens by Jorid Linvik
Lanka: Drops Alpaca 6790/kuninkaansininen & 9020/vaalea helmiäisharmaa
Langankulutus: 55 g
Puikot: 2 1/2
Lapasten leveys: hieman reilu 9 cm
Ja mitä muuta tästä neulekokemuksesta:
- Lapaset olisi pitänyt ohjeen mukaan tehdä joko Du Store Alpakka tai Daletta from Dalegarn -langoista. Mutta koska minulla ei niitä ollut ja Dropsin Alpacaa on aina, niin tein jouhevasti siitä.
- Ohuesta langasta on melko hidasta neuloa, mutta hirmuisen mukavaa. Meinaan tehdä lisää kattilapasia ja kokeilla myös muita lankoja tähän malliin.
-Ranneke on minun makuuni melko lyhyt. Lisäksi sormilleni saisi olla ehkä sentti lisää. Voi olla, että ohje muokkautuu ajan myötä...
Entäpä muuta: Pakko vierailla Joridin verkkokaupassa ja ostaa muitakin ohjeita, pöllö nyt ainakin:)