Pika-apua huutavaan perussukkapulaan

Mitäpä sitä kieltämään, pakkokait se on tunnustaa: Pilasin monet kotisukat pesemällä ne kirjopesuohjelmalla. Nyt ei ole jaloille moniakaan perussukkia jäljellä, joten oli pakko neuloa edes yhdet sellaiset pitkien kirjoneulesukkien väkerryksen väliin.

Siis kyllähän minä yleensä pesen villaiset villapesuohjelmalla. Keräilen niitä korin pohjalle ja kun on sopiva nippu kasassa, pyöräytän koneessa. Eli aivan itseäni saan syyttää nyt siitä, että lipsahdin harhapoluille ja ennen niin kivoista sukista tuli pieniä kippanoita, jotka kitisevät ja natisevat, kun niitä koittaa jalkoihin kiskoa.

Koitin tehdä sukista samanlaiset, mutta toisen sukan kärkeen riitti juuri ja juuri punainen raita, kun taas toiseen hyppäsi pieni pätkä myös harmajaa. Ja sitten oli langassakin yksi värivirhe, pienenpieni punainen piste siellä, missä sen ei todellakaan kuuluisi olla. Kummatkaan eivät minua haittaa, eivätkä menoa hidasta.

Malli: Oma perussukka
Lanka: Novita 7 Veljestä Raita 861
Puikot: Metalliset 3 1/2 (tykkään tehdä seiskaveikkaa metallisilla, saa kunnolla kilistellä)
Langankulutus: 90 g

Pingu, Pingu...



sitä voi rallattaa, kun hipsii talvisessa luonnossa Sydpolen-lapaset kädessään. Kukapa ei olisi jossain vaiheessa huomannut istuvansa töllöttimen ääressä Pingua katsellen, olipa omia lapsia tai ei. Tuo hassu ohjelma koukuttaa kummasti, vaikka Pingun ja kumppanien puheesta ei ainakaan meikäläinen saa yhtään mitään tolkkua.
Lapasten ohje löytyy Jorid Linvikin Vottebokasta ja lapaset on neulottu ohjeen mukaisesti Sisusta. Edellisen kerran Sisusta neuloessani en tykännyt langasta vähääkään (Pöllöt), mutta nyt lanka tuntui aivan kivalta neuloa ja hämmästelen suuresti, miten tuntemus voi olla niin erilainen. Vein jopa kerät lankalaboratoriooni ja koitin ottaa selvää, mikä on muuttunut. No, ainakin vyöte, mutta hiplaus ja suurennuslasitutkimusten jälkeen ei ehkä mikään muu??? Erittäin omituista. Onneksi kokeilin vielä toisen kerran Sisua, sillä tämähän on aivan mainio lanka.
Lapasia oli hauska neuloa, sillä erilaiset kuviot vaihtelivat riittävästi, minäkään en ehtinyt tylsistyä. Lapasten kärkiosassa piti olla kuitenkin erityisen paljon hereillä, ettei neuloskellut väärin. Ranteen kalakuviot ovat taas aika hauskat: Kun katsoo sinisiä kaloja, ei hoksaa, että mustatkin ovat kaloja. Ja toisinpäin.

Malli: Sydpolen, Jorid Linvikin lapaskirjasta Votteboka
Lanka: Sandnes Garn Sisu, värit: musta 099, valkoinen 1001, sininen 5937
Puikot: KnitPro 2 1/2
Langankulutus: 65 g
Lapasten koko taitaa heilahtaa miehen käden puolelle ja sopivat ainakin Elmerin käteen. Lapasten:
-pituus 28 cm
-leveys 10,5 cm
-peukusta kärkeen 16 cm
-peukun leveys 4,5 cm
-peukun pituus 7 cm

Pienet bambilapaset Drops Alpacasta

Jorid Linvikin Votteboka käskytti minut heti neulomaan. Ja kiire oli niin kova, että skannasin olemassaolevan lankavaraston ja nappasin Dropsin Alpacan puikoille. Mutta se kovin tuhmailee kirjoneuleessa, yrittää vängälläkin tehdä epätasaista jälkeä, ainakin jos vertaan muihin lankoihin, joista olen kirjoneuletta väsännyt. Yön yli litistely tasoitti hieman pintaa, mutta ei täydellisesti.
Malli: Rådyrkalv (google-kääntäjällä hirvivasikka) Jorid Linvikin kirjasta Votteboka
Lanka: Drops Alpaca vaalea beige 0618 ja luonnonvalkoinen 0100
Puikot: KnitPro 2 1/2
Langankulutus: 30 g
Valmiiden lapasten leveys 7,5 cm ja pituus 15,5 cm. Peukun leveys 3 cm ja pituus 4 cm.
Kirjassa on niin paljon kivoja lapasia, että ei muutako uutta puikoille ja katsellaan sitten, mimmoiset niistä tulee ja meneekö lankavalinta enemmän nappiin. Nyt minulla on ainakin aivan uusia lankoja hommattuna, ei pitäisi jäädä siitä kiinni...

Kirjoneulemyssykkä ja -lapaset Novita Isoveljestä

Kun Novitan lehti paiskattiin reilu vuosi sitten postilootaan ja sen sieltä kaivoin esiin ja selasin läpi, pisti tämä yksi malli silmään ja ajattelin, että tuon voisi vaikka toteuttaakin. Meni kuitenkin reilu vuosi ennenkuin kaivoin lehden taas esiin ja valmistin neuleet.

Ohjeen värit ruskea, sinappi, harmaa ja valkoinen eivät olleet justiin mieluisat, joten vaihdoin värityksen enemmän silmääni miellyttäväksi. Olisinpa vaihtanut myös puikot puolta numeroa pienemmiksi. Noo, mahtuupa pipo päähän, vaikka kampaus luokkaa afro tai tosi säpäkkä permis. Ja tumppujen alle mahtuisi vaikka toisetkin tumput.

Loppuisivat nämä paukkupakkaset, että pääsisin koeajamaan tämän uuden setin, järkihän tässä lähtee, kun ei pääse ulos vaunuja pukkailemaan.
Malli: Kirjoneulepipo ja -lapaset, Novita syksy 2014
Lanka: Novita Isoveli, luonnonvalkoinen 010, meleerattu harmaa 043, vaaleanpunainen 501 ja graffiiti 044.
Puikot: Bambuiset sukkapuikot 6, virkkuukoukku 5
Langankulutus: Myssykkä 111 g, tumput 93 g, yhteensä 204 g
Tupsun jätin tekemättä, vaikka olisinkin tupsun kanssa tupsun verran pidempi tyttö.
Neuleen ehdottomasti mukavin osuus oli letittäminen ja se kenkuin langanpäiden päättely.

Eläimellisiä lapasmalleja - Jorid Linvikin Votteboka

Nyt on eläimellistä menoa, hain nimittäin eilen postista Joridin lapaskirjan ja se on menoa taas... Vaan kaikki alkoi siitä, kun menin Adlibrikseen etsimään aivan muuta kirjaa ja sieltä hyppäsikin silmiini tämä opus ja olin tilannut sen ennenkuin ehdin edes tajuta tehneeni niin. Sitten vain odottelemaan kirjaa saapuvaksi ja odotella totisesti sai tällä kertaa. Ja välissä ehti vuoden talviautonikin, joltain en-muista-miltä-vuodelta, alkaa temppuilla ja päätti ettei enää käynnisty ollenkaan, ei vaikka akkukin siihen vaihdettiin. No, se akunvaihto oli kans yhdenlainen paukkupakkaspäivän seikkailu Elmerille, mutta ei mennä siihen nyt. No, kumminkin sitten taas eilen auto yllättäin päättikin, että nyt oon levännyt tarpeeksi ja lähti hyrräämään ja minä hyppäsin oitis autoon ja kaasuttelin kirkolle kauppaan ja postiin. Muutoin olisin joutunut lähtemään Elmerin autolla, jolla en ole koskaan ajanut ja mitähän siitäkin olisi tullut. Varmaan ainakin sanomista.

Kirjassa on 45 lapasmallia, jotka odottavat toteuttamistaan. Tai ei ne kaikki onneksi odota, mutta ainakin Sydpolen ja Nordpolen ihan kauheasti. Ja mitäs nyt sitten, kun muutama sukkakin on jo jonossa, meneekö lapasilla etuiluksi nyt sitten?

Ja kaiken huipentuma on se, että kirjassa on malleja myös lapsille aina 0-vuotiaasta alkaen. Poikasethan eivät lapasia käsiinsä laita, heille on niitä aivan turha väkertää. Mutta Pörri-tyttönen laittaisi varmasti ilolla söpöiset eläinlapaset pieniin kätösiinsä. Onneksi on nyt pieni tyttö, jolle saa kaikenlaista kaunista laittaa.

Kyllä vain, monenlaista tumppua on kirjassa ja sopivia kaikenkokoisiin käsiin.

Pitsilehtiset polvisukat

Pakkaset paukkuvat enemmän kuin tarpeeksi, joten ei muutako paksumpaa lankaa puikoille pitsikuvion merkeissä. Tein aikaisemmin samaiset pitsisukat Drops Merino Extra Fine -langasta, ja nyt langaksi valikoitui luonnonvalkoinen 7 Veljestä. Sukkia on nyt vipelletty neuloa vähän joka välissä ja olen oppinut neulomaan myös rintarepun yli, kun typykkä on siellä nukkumassa :)
Pitsilehtikuvio on lainattu Dropsin sivuilta ja sovitettu omaan polvisukkaan. Kuvio on minusta helppo ja jää hyvin mieleen, ei tarvitse olla koko ajan vahtaamassa ohjetta.
Saatan joku kaunis päivä kirjoitella näistä ohjeen Ohjeet-sivulle, jos oikein villiinnyn.

Malli: Oma polvisukka, johon lainattu Drops 154-31 pitsilehtikuvio
Lanka: Novita 7 Veljestä luonnonvalkoinen 010
Puikot: Metalliset 3 1/2
Langankulutus: 167 g

Mietelmiä vuoden vaihteessa

Neulevuosi 2015 on historiaa ja vuosi 2016 on vielä aivan tuore, mitä sitten tuokin tullessaan...
Laskeskelin viime vuoden väkerrykset, ja jos oikein laskin, niin sain 46 erilaista työtä: lapasia, sukkia, huiveja, poncho, sormikkaita, myssyköitä, peittoja. Eli suurinpiirtein yksi työ per viikko ottaen huomioon alkuvuoden neulomattomuuden, kun en yksinkertaisesti voinut neuloa raskauspahoinvoinnin vuoksi.
Langankulutus oli viime vuonna 4726 g eli moninkertaisesti vähemmän kuin mitä uusia keriä on tähän talouteen kannettu. Neulomalla ei lankaa saa loppumaan, siihen tarvitaan jotain järeämpiä aseita kuten koiperhoset tai tori.fi. Mutta noita kumpaakaan en suunnittele käyttäväni. Onpahan varastoa, mistä kaivella keriä, kun on päästävä neulomaan heti...
Neulesuunnitelmia pursuilee vaikka muille jakaa, nähtäväksi jää, mitkä niistä mahtuvat toteutettavien joukkoon ja mitkä painuvat unholaan. Käsiä on kuitenkin vain kaksi ja elämään pitää mahtua muutakin kuin lankakerä ja puikot :)
Eräänä päivänä metsässä kävellessäni tuli mieleen, että voisikohan naavasta tehdä lankaa... en ole vielä kysynyt googlelta, mutta heti kohta meinaan kysäistä.. 
 Mukavaa vuotta 2016 kaikille, ollaan ihmisiksi ja nautiskellaan elämästä!